Független Nemzetközi Tanácsadó Iroda Kft.

Hírek

Lakossági energetikai felújítási program - REPowerEU pályázat

2014 első negyedévétől a REPowerEU pályázatok keretében vissza nem térítendő és kedvezményes hitellel támogatott Lakossági energetikai felújítási program indul.

 A pályázat segítségével akár 20 ezer otthon is korszerűsítésre kerülhet, illetve akár évi 171 GWh-val csökkenhet az ország primer energiafogyasztásra. A pályázat még nem jelent meg, a feltételek függőben vannak, a Felhívás megjelenésekor változhatnak.

Pályázok köre

Olyan természetes személy (magánszemély) vagy társasház nyújthat be pályázatot, ahol a lakás/ház még nem részesült komolyabb felújításban.

A támogatás jellege, mértéke

Bővebben...

A Magyar Falu program keretében új pályázati kiírás jelent meg.

Új pályázati kiírás jelent meg a Magyar falu programban, tízmilliárd forint keretösszeggel – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten.

Ez a mostani komplex pályázati felhívás, minden olyan célterületet érint, amely az elmúlt években népszerű volt – folytatta a kormánybiztos. Tájékoztatása szerint egyetlen kiírásban hét támogatási cél, kategória van; egy pályázó egyet választhat közülük.

A pályázati kiírás az alábbi kategóriákat tartalmazza:

Bővebben...

Megjelent a Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél " című (RRF -6.5.1-23 kódszámú) felhívás, ha aktuális akkor mihamarabb egyeztetni kellene.

 A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 62 000 000 000 forint.

 A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások, akik rendelkeznek érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval (MGT), vagy hálózati csatlakozási engedéllyel a Pályázóra és az adott projekt telephelyére vagy telephelyeire vonatkozóan.

 A támogatási kérelmek benyújtása 2024. 01.15. (08:00)-tól 2024.02.05. (22:00)-ig lehetséges.

Bővebben...

Indulnak a vidékfejlesztési pályázatok !

Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatása érdekében.

Az agrártárca szerint a meghirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak a kis-, közepes- és nagygazdaságoknak egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdaság-piaci változásaira reagálva a termelésüket hatékonyabbá tegyék, vagy akár több lábra helyezzék a tevékenységüket.

Bővebben...

Magánszemélyeknek útnak indul a Napenergia Plusz Program

A kormány olyan modern háztartási erőművek létesítéséről döntött, ami nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magában foglalja, ezért a kormány olyan pályázatot írt ki, amely támogatja a családok által megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását.

  • A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik hatvanöt százalékát fedezi

A pályázat napelem és tároló telepítését együtt finanszírozza, tehát újabb korlátozás, hogy csak az pályázhat rá, aki mindkettő telepítését vállalja. Itt maximum 4kW háztartási napelem mellé legfeljebb egy 8kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni.

Megjelent a 35 milliárd forint keretösszegű pályázat KFI projektek támogatására!

Megjelent a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című pályázat, melynek keretében akár 800 millió forintos támogatás igénylehető a KKV-k kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeinek támogatására.

A pályázat keretében „A” és „B” alprogram kerül meghatározásra.

  • „A” alprogram: A vállalkozások önállóan vagy konzorciumban, partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI projektjeinek támogatása. A vállalkozások KFI projektjeik sikeres megvalósításával új üzleti lehetőségeket alapoznak meg.

Bővebben...

Telephelyfejlesztési pályázat 2023

Jelentős könnyítéseket vezettek be a beruházási támogatások rendszerében mivel a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet, az ún. „EKD rendelet” módosításával a Kormány egyebek mellett jelentősen tágította a kapacitásbővítő beruházásokhoz társított megújuló energiatermelés lehetőségeit, valamint kiterjesztette a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban adható támogatásokat is.Te

A legfontosabb változások röviden:

  • A megújuló energia termelésével, illetve tárolásával kapcsolatos projektek költségei kiegészítő energetikai beruházás címén már elérhetik a teljes beruházási összeg csaknem 50%-át.
  • Ezzel a lehetőséggel az induló vállalkozások is élhetnek.
  • Ha a megújuló energiát termelőeszköz 500 MW feletti kapacitású, vagy visszwatt védelemmel el nem látott energiatermelő eszközt is magában foglal, már a támogatási kérelemmel egyidejűleg be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő műszaki terveket és kivitelezői ajánlatot.
  • A nagyvállalatok mellett most már 100 fő feletti középvállalkozások is igényelhetik a K+F alapú EKD támogatást.

Bővebben...

Újra indult a Falusi Civil Alap pályázat!

A Magyar Falu Program keretében 7 millió forintra is pályázhatnak az 5000 fő alatti településeken működő civil szervezetek. A pályázat beadásának határideje 2023 augusztus 31 14.00 óra.

Pályázatot nyújthat be az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. pont b) és c) alpontja szerinti azon egyesület vagy alapítvány

  • amelyet a bíróság 2022. december 31-ig nyilvántartásba vett,
  • amely rendelkezik a 2022. évi lezárt évről szóló, az Országos Bírósági Hivatalnál letétbe helyezett számviteli beszámolóval, és
  • amelynek székhelye a pályázat benyújtásának időpontjában olyan magyarországi településen van, amelynek – a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv által az adott település tekintetében 2023. január 1-jén nyilvántartott – lakosságszáma 5000 fő vagy ez alatti

A pályázat keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak:

Bővebben...

Út, híd, járda építésének, felújításának támogatása

Június 14-től akár 45 millió forintra is pályázhatnak az 5000 főnél kisebb lakosságszámmal rendelkező települések a Magyar Falu Program út- és járdafelújítást célzó pályázatának keretében. 

A pályázok köre:

Helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 321) esetén:

  • azok a települések, ahol az állandó lakosságszám 5000 fő, vagy ez alatti, a 2022. január 1. napján a Belügyminisztérium által kezelt adatok alapján.

A pályázat során az alábbi tevékenységek támogathatók önállóan

 

Bővebben...

Pályázati támogatás a kistelepülési gyógyszertárak részére

Hamarosan megjelenik a Pályázati támogatás a kistelepülési gyógyszertárak részére.

 Magyarország Kormánya célul tűzte ki a létfontosságú, alapvető termékeket árusító szolgáltatók (élelmiszerboltok, gyógyszertárak stb) fennmaradásának támogatását. Ennek okán korábban volt már pályázat a kisboltok és a hentesüzletek részére, most a gyógyszertárak részesülnek támogatásban.

 A pályázatra a jelenlegi információk szerint azok a kistelepüléseken működő gyógyszertárak pályázhatnak, akik rendelkeznek legalább 1 lezárt üzleti évvel. A támogatás a megemelkedett rezsiköltségek finanszírozására és működési költségek fedezésére fordítható.

 A pályázat jelenleg még kidolgozás alatt van, egyelőre még nem jelent meg a Felhívás, így a pontos részletek még nem kerültek ismertetésre de hasonló feltételek várhatóak mind a kisboltok esetében.

 

Kérdése van? Hívjon!

+36-20/377-9200