Független Nemzetközi Tanácsadó Iroda Kft.

ESY-GEOS költségmegosztó rendszer

Az Easygreen Solutions® ESY-GEOS zöldenergia megosztó és optimalizáló rendszer a közösségi tulajdonban lévő energiatermelő rendszer (napelemek) által termelt megújuló energiához hozzáférést biztosít a közösséghez tartozó ill. csatlakozni kívánó fogyasztók számára.

A rendszer egyedülálló és kiválóan alkalmas ENERGIAKÖZÖSSÉGEK létrehozására.

A rendszer működési elve, hogy a fogyasztót a saját szolgáltatói kapcsolatáról át tudja váltani a közös tulajdonú(zöld) hálózatra, és annak igénybevételét a kialakított algoritmus, limitek szerint biztosítja (a limit(kvóta), fogyasztónkként beállítható, módosítható). Ha a fogyasztó limitje kimerült, automatikusan visszakapcsol a szolgáltatói áramkörre. AZ egész rendszer automatizált.

A rendszer legfontosabb jellemzői:
 • A közösségi tulajdonban lévő zöld energia, azaz a napelemes rendszer által megtermelt energia eljuttatása és megosztása a tulajdonosok között. Le- és felkapcsolási lehetőség.
 • Egyszerű, gyors szerelés.
 • A közösségi villamos energia költség minimalizálása, akár nulla forintra.
 • Rugalmas megosztási, optimalizálási lehetőség egyéni igény szerinti fogyasztási keret garantált biztosítása.
 • A zöld energia fogyasztás lakásonkénti(fogyasztónkénti) folyamatos mérése, az adatok tárolása.
 • Internetes folyamatos adatszolgáltatás, felügyelet, hibaüzenet.
 • Beszámolók, adatszolgáltatások, értékelések elszámolások készítése.
Az újszerű szemlélet az energia-hatékonysági stratégia fókuszába a felhasználók igényeit és elvárásait helyezi, és hosszabb távon érvényesíti egyaránt az energia-megtakarítást és a belső környezet minőségét növelő intézkedések céljait.
A zöldenergia optimalizáló rendszer olyan vezérlő eszköz, mely a helyileg termelt, illetve a hálózatból beszerzett zöldenergia felhasználását optimalizálja. A rendszer az alábbi szempontokat érvényesíti funkciójának teljesítéséhez:
 • Maximalizálja a zöld energia felhasználását az épületen belül, különös tekintettel az önálló felhasználók (lakások, üzletek, irodák, illetve közös helyiségek és közös gépészeti rendszerek) időben meghatározott igényeire.
 • Optimalizálja a zöld energia felhasználási költségeket. és csökkenti a beruházások megterülési idejét
 • Méri és figyelemmel kíséri a zöldenergia felhasználását, annak költségeit, illetve a CO2 kibocsátás-csökkenést.
 • A rögzített fogyasztási és emissziós információt a felhasználói platform által meghatározott formában és szerkezetben bocsájtja a felhasználók rendelkezésére.
A már elérhető Easygreen Solutions® ESY-GEOS zöldenergia megosztó és optimalizáló rendszer segítségével az energia fogyasztók optimalizálni tudják a napenergia annak hasznosítását. Előnyei:
 • Kipróbált megoldás
 • A maga ura lesz: független fogyasztó
 • Zöld energiával üzemeltetheti a ventilációs rendszert, a liftet és a közterek világítását!
 • Ezen felül: a lakása villamos energia ellátásának is jut, legalább 50-60 %-ában!
 • Minden lakása egyenlő teljesítményhez jut!
 • Nagy üzembiztonság
 • Minimális karbantartás
 • Online nyomon követés
A zöld energia elosztását a fogyasztók között egy algoritmus végzi jogosultság, valamint az egyeztetett igények (limit(kvóta) keretek) szerint és mértékben. Az algoritmus (az igények és lehetőségek figyelembevételével) automatikusan kapcsolja a fogyasztó villamos energia ellátását a zöld energia és az áramszolgáltatói energia között, oly módon, hogy az eredeti áramszolgáltatói kapcsolat és szolgáltatás is megmarad.

A fogyasztott szolgáltatói energia mellett így a megújuló energia mennyisége mérhető és elszámolható. ESY-GEOS zöldenergia rendszer közös fogyasztás merőnkként (betáplálási, mérési pontonként) önállóan kerül kiépítésre. Mindegyik rendszer minden felhasználót egyedi címmel azonosít.
A berendezés teljesen automatikusan működik, az ESY-GEOS vezérlőn keresztülfolyó zöld energia mennyiségének mérése alapján. A mért fogyasztási adatokat a vezérlőkártyák gyűjtik, tárolják. Ezeket az adatokat a Gateway készülék óránként 3-4 alkalommal vezeték nélküli kommunikációval sorban lekérdezi és az országos GSM rendszeren keresztül továbbítja a központi szervernek. Az átkapcsolást vezérlő algoritmus fogyasztónkként meghatározott érték (kvóta szerinti határérték) elérése esetén a Gateway segítségével lekapcsolja az adott fogyasztót a zöld energia hálózatról.

A központi szerver gyűjti és elemzi a kapott adatokat, melyek alapján optimális vezérlést tud megvalósítani. A rendszer lehetőséget nyújthat (külön igény esetén) a felhasználók számára az adatbázis zöld energia fogyasztással kapcsolatos adatainak eléréséhez.

A vezérlő algoritmus lehetőséget biztos, hogy a különálló rendszerek (épületek vagy épületrészek) áramszolgáltatói fogyasztásmérőin a felhasznált és a visszatáplált villamos energia egyenlege közel 0 legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megtermelt energia teljes egészében felhasználásra került.

Tudjuk, hogy a napelemek termelése az évszak és napszak alapján hogyan változik. Ezek összevetéséből meg lehet tervezni a várhatóan megtermelt energiából mennyi lehet az, amit a rendszer szétoszthat (hogy ne legyen feleslegünk), és rögzíteni lehet ennek elszámolási módját.

Példa: garantált évi fogyasztónkként 600 kWh. A rendszer várható többlet termelése, (éves szinten) 20 %-kal több mint a garantált összes fogyasztás. Nem minden fogyasztó használja ki a kvótáját. Az így előállított energiának kb. 25-35% -a „szabad”. Az Energiaközösség megállapítja ennek térítési árát (pl.40 Ft/kWh helyett 25 Ft/kWh) Az energia többlet igénylők limitje a szerverben az adott évre megemelésre kerül. Az időszaki (pl. éves) elszámolás alapján a többletköltséget a rendszer kiszámolja, a fogyasztó befizeti hozzájárulásként, ami az energiaközösség beruházási hitel törlesztésére kerül elszámolásra. Így a beruházás megtérülési ideje csökken. (ha kevesebb a tervezett energiától a termelés (pl. kevesebb volt a napsütése órák száma) akkor csak a tényleges fogyasztást kell megfizetni, ill., ha többet fizetett be a mérés alapján a következő ciklus limitje ezzel korrigálva kerül megállapításra. Köthet az Energiaközösség olyan tagjával is megállapodást (pl. üzlet) akinek fogyasztása akkor jelenik meg, mikor szabad energia termelődik. Itt az ár alku kérdése, a befizetés az Energiaközösségé.

A rendszer arra van beállítva, ha van szabad energiánk, annak mind nagyobb része kerüljön felhasználásra.
 • Az is egy opció-ha az igényekhez képest kisebb naperőmű rendszer kerülhet telepítésre, hogy az összes fogyasztó éjjel lekapcsolásra kerül (nem nő a barna energia import), így az ad-vesz veszteség (3-6%) sem jelenik meg.
 • Egy másik opció lehet, ha a garantált fogyasztás felett rendelkezünk szabad energiával, akkor azzal rásegítünk a melegvíz előállítására, vagy az energiaközösség elektromos autótöltőt létesít, aminek bevétele a közösségé.
Ebben az utóbbi esetben már érdemes kiszámolni, hogy célszerű-e akkumulátorral kombinált invertert beépíteni. (mai árakon az akkor tűnik gazdaságosnak, ha napközben (amikor van energiatermelés) többször az akkumulátor dolgozik.

Lehetséges a rendszerhez kapcsolt fogyasztó közösségek (épületek) CO2 megtakarításának folyamatos ellenőrizhetőségének, a megtakarítások fogyasztási helyenkénti (épületek), fogyasztási egységenkénti (pl. lakásszövetkezet, utca, város) de az ország összes bekötött fogyasztójának pillanatnyi, ill. valamilyen időegység (nap, hó, fűtési idény, év, a felújítástól eltelt idő stb.) szerinti meghatározása, regisztrálása.

Jelenleg az energetikai megtakarítások számbavétele, az energetikai felújítások hatékonyságának meghatározása többlépcsős, részben bevalláson alapuló lassú és nagy a hiba-százaléka ill. a primer energiából számításos alapon készül. A CO2 megtakarítás a bázis fogyasztásának az aktuális fogyasztással való összevetéséből, ill. a belépő megújuló energiatermelés összesítéséből kerül meghatározásra.

Mivel az Európai Unióban a CO2 megtakarítások felértékelődése, elvárt igény, hogy felújításoknál a tervezett eredmények megvalósuljanak, és ezen adatok minél pontosabban és gyorsabban álljanak rendelkezésre, ezért annak folyamatos ellenőrzése, regisztrálása igényként merülhet fel (kvóta kereskedelem) egy ilyen rendszerrel kapcsolatban. A rendszer alkalmas a közel jelen idejű CO2 megtakarítás kimutatására, és ezt egy számítógépes feldolgozással az igény szerinti intervallumra, akár összegezve is rendelkezésre tudjuk bocsájtani az arra illetékeseknek.

A rendszer alkalmas a jelenleg folyamatban lévő energetikai beruházások kontrolljának a biztosítására, és alacsony bekerülési költséggel a már felújított épületekre, ill. megújuló energiát használó objektumokra is kiterjeszthető.

A rendszer teljes egészében magyar fejlesztés és az EnergoSys ZRT. által lett kifejlesztve.

Működő referenciáink:
HU, Győr, Szőnyi M. u. 20. (20 lakás)
HU, Győr, Szőnyi M u. 22 (20 lakás)
HU, Győr, Bartók B. u. 44-46. (30 lakás)
HU, Győr, Bartók B. u. 48-50. (30 lakás)
HU, Győr, Bartók B. u. 4254-56. (45 lakás)

 

Kérdése van? Hívjon!

+36-20/377-9200